‘100 procent in onroerend goed’

 Door Janneke Willemse 

Zijn programma Business Class is al tien jaar op de buis. Zo’n honderdduizend kijkers gaan er op  zondagmorgen even voor zitten. De beleggingstips die er worden gegeven mag je – getuige de soms fel stijgende koersen op maandag – niet missen. Harry Mens (61), die Business Class zelf bedacht en het winstgevend wist te maken doordat een aantal gasten zelf betaalt voor hun komst in de studio, volgt de beleggingstips zelf echter nooit op. 

‘Ik beleg 100 procent in onroerend goed. Daar heb ik tientallen miljoenen in zitten. Ik koop winkelpanden en ontwikkel projecten. Aan aandelen waag ik me niet. Dat vind ik te speculatief. Ik heb het wel eens geprobeerd hoor, toen KPN op één oor lag, maar ik hou me liever bij waar ik verstand van heb: vastgoed.’ 

De prijzen van kantoorpanden staan sinds enige tijd onder druk, maar Mens verwacht geen waardevermindering van zijn objecten. ‘Wat zakt zijn de panden van tapijthallen en bouwmarkten op fabrieksterreinen, buitengebieden waar te weinig koopkracht is. Ik richt me op de mooie panden in het centrum van dorpen en steden. Dat blijft een schaars goed. Natuurlijk, de rente is nu erg laag en de panden zijn erg duur. Daar hou ik rekening mee in de selectie.’

Meteen maar even gevraagd naar de visie van Mens op de woningmarkt. Hij is tenslotte al jaren makelaar. ‘Voor woningen tot 5 ton zie ik geen enkel risico. Wel is er kans dat men de duurdere appartementen in het centrum van de stad uiteindelijk zat wordt.’ 

Omdat Mens zijn geld alleen steekt in dat waar hij verstand van heeft, blijft hij weg bij onroerend goed in het buitenland. Zelfs projecten in Eindhoven zijn voor hem al te riskant. ‘Ik investeer alleen in een straal van vijftig kilometer rond mijn huis. Als mij een pand in een winkelstraat in Sassenheim wordt aangeboden, dan weet ik wat het waard is. Ik weet hoe de ‘loop’ is in die straat en of het pand op een gunstige plek staat. Dat is lokale kennis die je niet zomaar even kunt opsnuiven.’

Per jaar koopt de projectontwikkelaar drie tot vier ‘leuke dingen’. Hij zou wel meer willen kopen, maar meer interessante projecten zijn er vaak niet. De panden worden aangeschaft voor de lange termijn. ‘Ik hou ze voor jaren in mijn bezit, tenzij me een spectaculair bod wordt gedaan natuurlijk.’ 

De aandelentips uit het programma Business Class zijn aan Mens zelf niet besteed: hij volgt ze niet op. Als hij op verzoek een tip moet geven, wijst hij naar Nederlandse onroerend goed-cv’s. ‘Zorg er dan wel voor dat de beleggingen en je inleg goed gespreid zijn. Beter tien keer vijftigduizend euro beleggen, dan in één keer vijfhonderdduizend euro.’ 

Zijn geld geeft hij verder voornamelijk uit aan zijn kinderen, vakanties en – wacht eens even – tóch nog een beleggingscategorie: zijn kunstcollectie ter waarde van ‘een paar miljoen’. Zo’n honderd schilderijen en beelden van vooral Nederlandse moderne kunstenaars staan verspreid door kantoor en woning. ‘Allemaal gekocht tussen mijn veertigste en vijftigste levensjaar. Hoe langer ik het heb, hoe mooier ik het ga vinden. Ik heb ook wel eens iets weggedaan. Je houdt over wat je leuk vindt.’ 

En het programma? ‘Daar ga ik mee door tot de dood erop volgt.’

Beleggen met BN’ers: Harry Mens
Getagd op: