HansStegemanHans Stegeman, hoofd  Nationaal Onderzoek bij de Rabobank, beweert dat de economie de komende tien jaar niet zal groeien. “We hebben er al zeven jaar zonder groei opzitten en de komende tijd wordt niet veel beter.”

“Er komen nog negen jaar zonder groei bij”, zegt de bankman. De belangrijkste reden hiervoor is dat we onze schulden moeten afbouwen. “Dat geldt vooral voor de huishoudens en private schulden zoals hypotheken.” Consumenten houden volgens Stegeman de hand niet op de knip, er zit simpelweg te weinig geld in. “Daarom gaat de economische malaise ook langer duren.”

Niet slecht
Een lage economische groei betekent echter niet dat het slecht gaat. “Het wordt niet beter, maar wel minder slecht.” De huizenprijzen dalen en de schulden zullen moeten worden afgebouwd.

We moeten volgens Stegeman dan ook niet de illusie wekken dat de bomen tot in de hemel groeien. De economie zal maar mondjesmaat verbeteren. “Vooral dankzij de export, maar hier zijn weinig banen.”

Het gros van ons bbp wordt gevormd door de binnenlandse bestedingen. Desondanks richt de overheid zich op het repareren van de eigen balans.  “De overheidsschuld zit niet in de gevarenzone, de private des te meer.”

Moeilijker
Het bezuinigingsbeleid maakt het volgens de econoom moeilijker voor Nederlandse huishoudens om een oplossing te vinden. “Vanuit economisch standpunt kan de overheid beter niet bezuinigen.”

Dat remt de groei en trekt een wissel op effectieve besluitvorming. “Omdat we niet weten waar we aan toe zijn worden we boos en gaan stemmen op extreme partijen.”

We zijn volgens Stegeman teveel aan het sparen. “We bouwen pensioen op en gaan ons huis vanaf dit jaar volledig aflossen. Dan wordt er nog meer geld weggetrokken bij huishoudens.”

Minder rijk
De econoom is niet alleen maar negatief. “We hebben we het best goed,  we worden alleen iets minder snel rijk.” Er gebeuren  bijvoorbeeld “fantastische” dingen op het gebied van ICT. Maar vooruitgang staat niet gelijk aan groei.  “We worden ouder, maar gaan er niet perse in koopkracht op vooruit.”

Daarom pleit Stegeman voor een andere manier van meten. Niet alleen in termen van absolute groei, maar juist ook in termen van vooruitgang. “We denken onterecht dat economische groei normaal is.”

Hans Stegeman: ‘We denken onterecht dat economische groei normaal is’
Getagd op: