Dat vrouwen voorzichtiger zijn, maakt ze betere beleggers dan mannen. Maar waarom gaan ze, zeker nu de rente op de spaarrekening de nul nadert, niet massaal naar de beurs? ‘Als belegger speel ik voor god met eigen geld.’ Hoe je geld moet laten groeien.

TEKST: MARTINE DE VENTE
(…)

VOLGEN EN SNAPPEN

Vrouwen beleggen beter, zo blijkt al jaren uit wetenschappelijk onderzoek. Ze verslaan mannen met 1 procentpunt per jaar, bewijst recent onderzoek van de Universiteit van Californië. De reden? Mannen maken meer transacties dan vrouwen. Iedere koop of verkoop van aandelen brengt namelijk transactiekosten met zich mee en dat drukt de winst. Tekenend voor de vrouwelijke stijl van beleggen is ook dat ze voorzichtiger zijn. Toen de beurzen in 2015 onderuit gingen, verloren vrouwen gemiddeld 2,5 procent. Mannen gingen er een stuk meer op achteruit: 3,8 procent. Mannen hebben de neiging op zoek te gaan naar de extremen, in posi- tieve en in negatieve zin. Op het moment dat de koersen vallen, blijken vrouwen eerder uit te stappen.

Met een knipoog naar de wetenschap dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen, begon Janneke Willemse, financieel journalist, in 2013 het blog Blondjes Beleggen Beter. Inderdaad belegt deze blondine behoorlijk beter dan de gemiddelde stijging van de AEX. Ze haalde in het eerste jaar 7 procent, vervolgens 24, 25 en afgelopen jaar 12 procent. Op lijstjes van beursgoeroes prijkt ze vaak als een van de best presterende. ‘Je hebt ook een beursgorillaportefeuille, aan- en verkoopadviezen gebaseerd op keuzes van een aap, die beter presteert dan de gemiddelde fondsbeheerder,’ zo relativeert ze meteen. Willemse neemt het beleggen zeker wel serieus, hoewel ze wel vindt dat het echt niet moeilijk is. ‘Het is vooral een kwestie van goed je huiswerk doen.’ Dat betekent niet blindelings kopen, maar een bedrijf een tijdlang volgen, snappen wat de plannen zijn en dan eventueel overgaan tot kopen. Daarbij helpt een typische vrouwelijke eigenschap haar ook vooruit op de beurs: twijfelen. Met beleggen kan lang wikken en wegen juist positief werken, zo weet ze. ‘Ik heb geleerd dat het exacte tijdstip van kopen of verkopen – vandaag, morgen of overmorgen – meestal niet zo veel uitmaakt. Zeker als je van plan bent voor langere termijn te gaan kopen.’

Mannen geloven, vooral op de beurs, erg in hun eigen kennis en zijn zo zeker van hun zaak dat ze vaak hun hand overspelen, blijkt uit het onderzoek Boys Will Be Boys van de Universiteit van Californië. Dat fenomeen herkent Willemse zeker. ‘Mannen staan vaak hun kennis op zo’n manier te etaleren, dat je als vrouw vaak maar een stapje terug doet.’

TE HOOG GEGREPEN

Als vrouwen zo veel beter beleggen, waarom doen ze het dan niet? Uit een enquête uit 2016 van vermogensbeheerder BlackRock blijkt dat in Nederland twee keer zo veel mannen (37 procent) dan vrouwen (17 procent) beleggen. Heel zelfverzekerd zijn die vrouwen er ook niet over, blijkt uit diezelfde enquête. Maar 6 procent van de ondervraagde vrouwen noemt zichzelf belegger en zegt er voldoende over te weten. Slechts 16 procent van de vrouwen acht zich zelfverzekerd genoeg om beleggingsbeslissingen te nemen, ten opzichte van 35 procent van de mannen.

De bank Knab ziet echter een lichtpuntje. ‘Vrouwen gooien schroom van zich af en gaan beleggen,’ juichte een persbericht van de bank onlangs. Wat bleek? Het aantal klanten met een beleggings- rekening was met 20 procent gestegen. ‘Het kan komen doordat erop spaarrekeningen nauwelijks rendement meer is, zodat ook vrouwen gaan beleggen,’ verklaart Jeantine van der Feest, product manager bij Knab, deze hoge groeicijfers.

LEES HET HELE ARTIKEL VIA BLENDLE>

In Opzij: Knallen op de beurs